Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Ο εγκέφαλος "διαλέγει" πεποιθήσεις

Οι συντηρητικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικό σχήμα και δομή εγκεφάλου από αυτούς που είναι προοδευτικοί. «Κλειδί» το πάχος της φαιάς ουσίας
   
Οι άνθρωποι με συντηρητικές πολιτικές πεποιθήσεις έχουν διαφορετική δομή εγκεφάλου από αυτούς που δηλώνουν προοδευτικοί, αποφάνθηκε η επιστημονική κοινότητα.

Η δομή και το σχήμα του εγκεφάλου καθορίζουν τις πολιτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων
Ομάδα Βρετανών ερευνητών του Πανεπιστημίου «University College» του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή Γκέρεντ Ρις, διευθυντή του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης, βρήκε σαφή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι εγκέφαλοι των συντηρητικών έχουν διαφορετικό σχήμα και δομή από αυτούς που είναι προοδευτικοί και αριστεροί.
Εγκεφαλικές... διαφορές έχουν ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Ν. Κλεγκ. Ο πρώτος έχει πιθανότατα πιο "παχιά" αμυγδαλή εγκεφάλου, σύμφωνα με τη βρετανική έρευναΗ βρετανική έρευνα φέρνει στο προσκήνιο το επίμαχο ζήτημα του κατά πόσο οι πολιτικές αντιλήψεις είναι νευρωνικά «καλωδιωμένες» στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», οι επιστήμονες μελέτησαν τους εγκεφάλους 90 φοιτητών εθελοντών και ανακάλυψαν στενή σχέση ανάμεσα στο πάχος της φαιάς ουσίας (όπου βρίσκονται τα νευρικά κύτταρα, δηλαδή οι νευρώνες) και στις πολιτικές πεποιθήσεις τους. Οσο πιο προοδευτικός ή αριστερός δήλωνε ένας εθελοντής, τόσο πιο παχιά ήταν η φαιά ουσία του, ενώ όσο πιο δεξιός ή συντηρητικός δήλωνε, τόσο λιγότερο παχιά ήταν.
Οι «πιο δεξιοί» είχαν πιο έκδηλη αμυγδαλή (πρόκειται για την πιο παλιά και πρωτόγονη περιοχή του εγκεφάλου, σε σχήμα αμύγδαλου, η οποία σχετίζεται με την επεξεργασία των συναισθημάτων και ιδίως του φόβου και του άγχους). Αντιθέτως, οι πιο αριστεροί είχαν πιο παχιά έλικα προσαγωγίου, μια περιοχή στο μέσο περίπου του μετωπιαίου φλοιού (που αποτελεί το πιο πρόσφατα εξελιγμένο τμήμα του εγκεφάλου), η οποία σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων, το θάρρος και την αισιοδοξία.

πηγή: alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...